Verwachte titels

 | 

Literaire non-fictie

 | 

Literaire essaysBloedbad Amerika
Dave Eggers

In Bloedbad Amerika gaat Dave Eggers op zoek naar de ziel van Amerika - of wat daarvan over is. In deze verhalenbundel doorkruist Eggers het hele land en beschrijft hij wat hij tegenkomt op Trump's fameuze ralley's, schetst hij de sfeer tijdens de verkiezingsnacht en registreert hij de demonstraties die volgden na de inauguratie.
Deze verhalen, waarvan enkele eerder in een andere vorm verschenen in The Guardian, geven een pijnlijk accuraat beeld van een land in chaos.


EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 8.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Mens of onmens

Mens of onmens
Bas Heijne

Nog niet zo lang geleden leek de toekomst van de mensheid een rechte lijn. De volledige ‘onttovering van de wereld’, zoals Max Weber het uitdrukte, leek een onomkeerbaar proces. De mens zou, met behulp van wetenschap en technologie, steeds meer in staat zijn de wereld te beheersen. Ook de mens zelf zou steeds beter in staat zijn het lot in eigen hand te nemen en zijn eigen schepper kunnen worden.

In Mens of onmens onderzoekt Bas Heijne waar het misging. Wie het nieuws volgt ziet dat grote delen van de wereld in de ban zijn van emoties die met een rationeel wereldbeeld niets te maken hebben, ‘negentiende-eeuwse’ fenomenen als nationalisme en racisme hebben onverwacht een moderne gedaante aangenomen. Grenzen die verdwenen leken worden ijverig opnieuw getrokken. Nieuwe technologie dreigt de mens in veel opzichten overbodig te maken.

In zijn Huizinga-lezing van eind 2013 stelde Bas Heijne zich de vraag hoe de mens, bedreigd door zowel redelijke als onredelijke krachten, overeind zou kunnen blijven. In dit persoonlijke en bevlogen essay keert hij terug naar dit thema en stelt hij zich de vraag of de mens zichzelf kan overleven.

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 12.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Over Bach
Bart Stouten

'Bach brandt als een meteoriet door mijn lichaam. Dat is wat ik weet en met zekerheid kan zeggen. Al de rest is verdichting. Gelukkig. Zo zou Bach het zelf ook willen.' Bart Stouten heeft iets met Bach. In dit prachtige essay leren we Bach kennen zoals Stouten hem kent en bemint: 'Hoe hij uit de mist van alle documenten en visies tevoorschijn treedt, welke bekende en minder bekende invloeden op hem inwerkten, hoe hij componeerde, en entertainment en pedagogie combineerde in zijn inventies en daarmee andere componisten inspireerde, hoe hij zijn studenten opleidde en hoe hij de barok naar een piek heeft gevoerd.' Bart Stouten Over Bach is een speelse wandeling door leven en werk van de grootste componist aller tijden maar ook een sprankelende reflectie op het leven zelf.

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 9.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal