Verwachte titels

 | 

Mens en maatschappij

 | 

Mens en maatschappij algemeenDe Duitse strop

De Duitse strop
Lukas De Vos

3 oktober 1990. Een jaar na de val van de Berlijnse Muur komt er een einde aan de tweedeling van Duitsland in de DDR en de Bondsrepubliek West-Duitsland. Een kwarteeuw na die hereniging is Duitsland op een point of no return gekomen. Ook al vinden veel Duitsers zelf dat ze internationaal bescheiden moeten blijven, het land kan zich niet langer onzichtbaar maken en moet de eerste viool spelen in het eengemaakte Europa. Dat was nergens beter zichtbaar dan tijdens de financiële en economische crisis die Europa en de rest van de wereld sinds 2008 in zijn greep houdt. In de maatregelen die de Europese Unie oplegde aan de lidstaten, in het beleid van de centrale bank, in de strengheid waarmee de landen uit het zuiden werden aangepakt, telkens weer namen Duitsland en ‘das Mädchen’ Angela Merkel het voortouw. Maar welke rol heeft Duitsland precies gespeeld? En in hoeverre was die een zegen of een vloek? Lukas De Vos (1949) is academicus, schrijver en ex-journalist bij de VRT, gespecialiseerd in Europa en Azië. Hij werkt voor Knack en andere magazines, en publiceerde ondertussen al meer dan vijftig boeken over uiteenlopende onderwerpen. http://www.houtekiet.be/boeken/p/detail/de-duitse-strop-e-book

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 12.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
De gebroken ladder
Keith Payne

Financiële onzekerheid leidt tot irrationeel en roekeloos gedrag
  Het verhaal van ongelijkheid is die van de sociale ladder. Wij kijken naar de mensen om ons heen om onze welvaart te bepalen. Een arme Amerikaan zou in India rijk zijn met zijn ijskast en smartphone, maar hij ervaart toch echte armoede. En op het moment dat iemand zich arm voelt, is wetenschappelijk aangetoond dat ze beslissingen op de korte termijn – die vaak op de lange termijn verkeerd zijn – gaan nemen.
 Keith Payne onderzoekt hoe ongelijkheid binnen onze eigen sociale omgeving ons financieel verdeelt. Maar ook welke ingrijpende gevolgen het heeft op de manier waarop we denken, hoe we reageren op stress, hoe onze immuunsystemen functioneren en hoe we morele ideeën, zoals rechtvaardigheid en eerlijkheid, bekijken. Ongelijkheid creëert sociale problemen, zoals een lagere gemiddelde levensverwachting, ernstige gezondheidsproblemen, psychische aandoeningen en criminaliteit.
 De gebroken ladder onderzoekt alle fysieke, psychologische en morele effecten van ongelijkheid en geeft zo een helder, maar ook verontrustend beeld over onze wereld in deze tijd.
  Keith Payne doceert psychologie aan de Universiteit van North Carolina. Hij publiceerde meer dan zeventig artikelen en hoofdstukken over ongelijkheid en discriminatie. Zijn werk is onder andere gepubliceerd in The Huffington PostThe AtlanticScientific American en Psychology Today.


EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 12.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
De gewone man
Jos Palm

In de geschiedenisboeken kom je hem meestal niet tegen: de gewone man. Toch was hij er altijd al. Historicus Jos Palm zocht hem op en beschrijft het leven van ‘gewone mannen’ door de hele geschiedenis. Vanaf de vroege oudheid tot het heden, vanaf het moment dat hij rechtop kan lopen totdat hij thuis op de bank mag zitten. We zien hem als slaaf, horige, arbeider en kleine sappelaar. We leven met hem mee op de slagvelden van Waterloo en Verdun. Palm laat zien hoe hij zich liet misleiden door Napoleon, Hitler en Stalin, en ook hoe hij uiteindelijk het meest gaat verwachten van de democratie. Brood, spelen en stemrecht, en af en toe een extra pilsje of complimentje: dat is voldoende. Op basis van historische bronnen en egodocumenten vertelt Jos Palm het verhaal van de kleine, gewone mensen, hun problemen, verlangens en onvrede. Verplicht leesvoer dat laat zien waar het onbehagen van onze tijd vandaan komt.

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 12.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
De kloof
Esther de Lange

?'Afbraakvoetbal is makkelijk. Maar je kan ook de mouwen opstropen en op zoek gaan naar remedies.' Europa kraakt vandaag in al zijn voegen. Met De kloof. Is Europa nog van ons? willen de Nederlandse en Vlaamse Europarlementsleden Esther de Lange en Ivo Belet de vinger op de zere plek leggen en chirurgisch ontleden hoe het anders moet.Het Europese project zit in moeilijkheden. Er gaapt een immense kloof tussen onze open binnengrenzen en interne markt aan de ene kant en de gebrekkige bescherming van de mensen aan de andere kant. Europa zal die kloof moeten dichten. De Europese burgers willen immers een Europese Unie die hen beschermt tegen het dreigende onheil van de globalisering en de geopolitieke verschuivingen. Zij vragen zich af of Europa nog wel van hen is.Om een antwoord te bieden op die vraag moet de EU zich heruitvinden. Dat vraagt om een harde opstelling en kordate, heldere keuzes. Een harde opstelling in de machtsstrijd met andere wereldspelers, bijvoorbeeld, en kordate keuzes ten aanzien van migratie.Het debat over Europa wordt vandaag te veel beheerst door de believers, met hun blinde vlucht vooruit naar altijd maar meer Europa, en de non-believers, die de Europese samenwerking willen slopen. Esther de Lange en Ivo Belet willen met De Kloof bijdragen tot een genuanceerder debat en zoomen daartoe in op praktische, tastbare ingrepen die een sterkere EU moeten opleveren. Ze gaan de kritiek niet uit de weg, maar zijn vooral vastberaden om het Europese project te versterken, tegen de heersende kille wind in.

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 15.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
De wilde rit
Adam Lashinsky

 Een kijkje achter de schermen bij een van de meest opvallende en succesvolle bedrijven
  Uber is het meest opvallende en marktverstorende bedrijf van dit moment. Het is voor veel bedrijven een marktvoorbeeld geworden, maar de meningen over hen zijn verdeeld en hun strategie is zeker niet onomstreden. Toch fascineert hun businessmodel en -strategie zowel voor- als tegenstanders; hun succes valt niet te negeren.
 De CEO, Travis Kalanick, wordt vaak gezien als de nieuwe Steve Jobs: keihard, briljant, vernieuwend en een van de interessantste zakenmensen van het moment. De door hem opgezette bedrijfscultuur is extreem darwinistisch. Met de komst van de zelfrijdende auto, directe levering op elk tijdstip, en de all-inclusive service-op-aanvraag heeft het er alle blijk van dat de toekomst van Uber alleen nog maar stralender zal worden.
  Adam Lashinsky is sinds 2001 werkzaam bij Fortune en is tegenwoordig adjunct-hoofdredacteur. Daarnaast is hij een vaste gast bij verschillende business-shows op Fox. Hij is de auteur van Apple (2012), dat in 33 talen is gepubliceerd.


EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 12.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
De winnaarseconomie
Koen De Leus

Vlijmscherpe analyse over de maatschappelijke gevolgen van de digitale revolutie De vierde industriële revolutie verandert de wereld sneller dan ooit. Digitale communicatie, gesofisticeerde robots en artificiële intelligentie maken deel uit van ons leven. Maar die ongeziene disruptieve innovatie heeft ook een donkere zijde. Meer dan ooit leven we in een winnaarseconomie waarvan slechts enkelen lijken te profiteren. Superbedrijven zoals Google en Apple stellen vandaag veel minder mensen te werk dan de industriële molochs van weleer. Uiteraard zullen er nieuwe beroepen ontstaan, maar zal dit volstaan om alle getroffen werknemers een nieuwe en zinvolle job te bieden? Slim gebruik van technologie kan voor het eerst in de geschiedenis een eind maken aan de opwaartse kostenspiraal. Misschien liggen er zelfs hogere productiviteitwinsten in het verschiet. Maar wat als we dat niet kunnen waarmaken?

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 18.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Ecomodernisme
Marco Visscher

Er zijn geen grenzen aan de groei. De aarde kan gemakkelijk 10 miljard mensen aan. Zonnepanelen en windmolens zijn een kostbare misstap, kernenergie heeft de toekomst. Biologische landbouw zal de wereld niet voeden, intensieve landbouw wel. De aanhangers van het zogeheten ecomodernisme, een nieuwe beweging van groene denkers en doeners, zijn uitgesproken optimistisch over de toekomst. Zij geloven in economische groei, niet in matiging. Ze bekijken de wereld nuchter en breken met romantische ideeën over leven in harmonie met de natuur. Ecomodernisten komen dan ook met een verrassende agenda om te zorgen voor meer natuur en een schoner milieu.

 EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 11.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Een kwestie van vertrouwen (e-boek - ePub-formaat)
Etienne de Callataÿ

De cruciale rol van vertrouwen door de bril van een topeconoom Vertrouwen hebben is niet enkel een morele verplichting, het dient ook ons eigenbelang en dat van de maatschappij. Helaas zijn we als mensen erg vatbaar voor gevoelens van wantrouwen: tegenover anderen, de politiek, de onzekere toekomst. Werkgevers hebben onvoldoende vertrouwen in hun personeel, Europese lidstaten onvoldoende in andere EU-landen. Topeconoom Etienne de Callataÿ kijkt met zijn typisch scherpe blik naar de kostprijs van wantrouwen voor onze maatschappij. Past vertrouwen nog wel in ons informatie- en controletijdperk? En hoe kunnen we, voorbij elke irrationaliteit, het vertrouwen opkrikken?

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 15.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Framily (e-boek - ePub-formaat)
Filip Lemaitre

Maak kennis met de 'framily' van een nieuwe generatie ouders De millennials komen in de media vaak aan bod. Meestal zijn ze echter kinderloos, alsof je niet langer jong bent zodra je een kind op de wereld zet. En laat het nu net de millennialouders zijn die onze maatschappij in alle stilte drastisch aan het hertekenen zijn. Dit boek brengt voor het eerst een genuanceerd portret van deze generatie, die eigenzinnige en positieve oplossingen zoekt voor een betere work-life balance. Ze zijn zo de stille drijvende kracht achter noodzakelijke veranderingen in onze maatschappij. Hun 'framily' - een combinatie van friends en family - speelt hierin een cruciale rol.

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 19.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
FutureFuel
Anne Walraven

FutureFuel

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 9.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Geluk hebben is een life style

Geluk hebben is een life style
Gert Evers

“Ik heb geluk gehad”, is een zin die we al te vaak gebruiken wanneer we niet goed weten waarom het lot ons gunstig gezind is geweest. Alsof geluk hebben slechts een kwestie van puur toeval zou zijn. Volgens de schrijver van dit boek is geluk hebben niet zozeer een kwestie van toeval, maar is geluk hebben vooral het resultaat van een attitude – van een lifestyle. Met andere woorden, het aantrekken van geluk kan je bevorderen door een bepaalde lifestyle te hanteren in je dagelijks leven. Geluk kan je aantrekken - als het ware veroveren - mits het hanteren van de juiste lifestyle. In dit boek worden 30 lifestyle adviezen beschreven. Het aantrekken van geluk kan worden gezien als een functie van deze 30 lifestyle adviezen. Hoe meer je deze 30 adviezen toepast in je dagelijks leven, hoe meer geluk je te beurt zal vallen. 

EPUB versie: ePub 3

Let op dit is een ePub3 e-book:
Dit e-book is alleen geschikt voor e-readers met geschikte software of Browser.
Uw e-reader of ander leesapparaat dient om te kunnen gaan met HTML5.

Lees hier meer over ePub3.
Indien u twijfelt of uw e-reader geschikt is voor ePub3 dan adviseren we om eerst een gratis ePub3 e-book te downloaden.
Een overzicht van enkele gratis ePub3 voorbeelden treft u hier aan.


geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 9.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Hoezo 5 voor 12?
Marcel Crok

Pleidooi voor een fundamenteel ander klimaatbeleid Wat in 2009 in Kopenhagen mislukte, het sluiten van een wereldwijd klimaatverdrag, moet eind dit jaar in Parijs wel gaan lukken. Om het klimaat te ‘redden’ vinden wereldleiders als Obama en Merkel dat we de uitstoot van CO2 zo snel mogelijk moeten reduceren. Marcel Crok laat zien dat het ‘klimaatprobleem’ zwaar wordt overschat en dat we geen paniekvoetbal moeten spelen bij de aanpak ervan. Het is dus geen 5 voor 12. Tevens legt hij uit dat de internationaal gekozen aanpak van het klimaatprobleem al twintig jaar op een verkeerd spoor zit. In Hoezo 5 voor 12? beschrijft Marcel Crok hoe ons klimaat er nu voor staat, wat er fout is aan het huidige klimaatbeleid en wat een betere aanpak zou zijn.

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 13.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Mannen leggen me altijd alles uit
Rebecca Solnit

In Mannen leggen me altijd alles uit maakt Rebecca Solnit duidelijk hoe onze samenleving nog altijd is doortrokken van ongelijkheid tussen de seksen. In het titelessay introduceert ze het verschijnsel dat inmiddels bekendstaat als ‘mansplaining’. Waarom gaan mannen ervan uit dat ze alles weten? En, minstens zo erg, waarom laten vrouwen zich gewillig de mond snoeren?
Marja Pruis laat in het voorwoord haar licht schijnen op het fenomeen Solnit.

‘Verhelderend, geruststellend en nog grappig ook. Mijn boek van het jaar.’ LENA DUNHAM
‘Solnit is idealistisch op de enige geloofwaardige manier: woedend op de werkelijkheid zonder blind te zijn voor de complexiteit.’ DE GROENE AMSTERDAMMER
‘Scherpzinnige, eigentijdse reflecties over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.’ THE NEW YORK TIMESEPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 9.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Obamaland
Guus Valk

Obamaland. Amerika tussen hoop en desillusie

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 9.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Over de overgang
Mariette Wijne

De een beschouwt het als het einde, de ander omarmt het als een nieuw begin. Momenteel zitten in Nederland circa één miljoen vrouwen in de overgang, die daar weinig of juist veel last van hebben. Ondanks voortschrijdende kennis wordt de overgang nog steeds ontkend, gemedicaliseerd en vooral geridiculiseerd. De overgang is geen sexy onderwerp en nog altijd een taboe. Om greep op haar overgang te krijgen begon Mariëtte Wijne een inmiddels veelgelezen onlinefeuilleton, waarin ze klaagt en zeurt en tegelijkertijd op zoek gaat naar de schoonheid en de voordelen van de overgang. Dit feuilleton in dagboekvorm is de rode draad in het boek. Haar nietsontziende, komische en eigenzinnige bespiegelingen verbindt Mariëtte met medische aspecten, verhalen van leeftijdgenoten, historische kanttekeningen, voedingsadviezen, kledingtips en praktische wenken voor omstanders.

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 13.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Reradicaliseren
Stijn SieckelinckEPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 19.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Vogelvrij
Alice Goffman

Veertig jaar oorlog tegen de drugs hebben weinig uitgehaald, maar er is ondertussen in de meest achtergestelde buurten van Amerika een politiestaat ontstaan. Hele wijken worden gecriminaliseerd en lamgelegd door arrestatiequota en elektronisch toezicht. Stabiliserende factoren in het leven van jongeren als familie, liefdesrelaties en banen zijn risicofactoren geworden, omdat de politie er gebruik van maakt om verdachten op te sporen, informatie los te krijgen en met consequenties te dreigen. Alice Goffman heeft zes jaar in zon buurt in Philadelphia gewoond en haar waarnemingen en vaak gruwelijke verhalen maken duidelijk hoe schadelijk en discriminerend dit nietsontziende politietoezicht is. Goffman stelt ons voor aan een onvergetelijke cast van jonge Afrikaans- Amerikaanse mannen die gevangen zitten in dit web van arrestatiebevelen en politietoezicht.

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 14.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Waarschuwing: de schrijver van dit boek is kunstenaar
Tinkebell

Ik voelde me door de grond zakken van schaamte. Nog voor ik antwoord kon geven op zijn vraag of hij de achterkant even mocht bekijken, haalde hij het werk al van de muur om het om te draaien. Zijn blik op het over een paar bij elkaar geraapte planken gespannen doek sprak boekdelen. Toen hij mij vervolgens streng aankeek voelde ik dat niet alleen mijn wangen, maar ook mijn nek rood begonnen te gloeien. ‘Je kunt de professionaliteit van een kunstenaar aflezen aan de achterkant van het werk,’ zei hij. WAARSCHUWING de schrijver van dit boek is een kunstenaar gaat over de achterkant van de geschreven teksten van TINKEBELL. Deze verschenen eerder in OneWorld, Trouw, Kunstbeeld en op Joop.nl.

EPUB versie: ePub 2


Euro 14.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
We regelen het wel onderling
Bram Endedijk

De onderwereld heeft Brabant in zijn greep
     Brabant is de drugsschuur van Europa; jaarlijks wordt er voor 1 miljard euro aan wiet geproduceerd. De criminaliteit in het zuiden is een bedrijfstak, die al jaren kan voortbestaan doordat boven- en onderwereld zich hand in hand weinig lijken aan te trekken van het gezag. Hoe kan dat en waarom gebeurt dat in Brabant?
  In verschillende dorpjes in het zuiden, zoals het kleine Hulten, lijkt alle criminaliteit samen te komen:
  •  liquidaties
  •  politie-invallen
  •  drugsproductie
  •  georganiseerde motorclubs die doen en laten wat ze willen
  •  wapenhandel
  Steeds vaker zijn in kleine gemeenschappen recreatieparken, jachthavens, verlaten industrieterreinen en woonwagenparken plekken van zorg. De trend is al jaren zichtbaar.
  Journalist Bram Endedijk laat zien wat de oorzaken zijn van deze trend en concludeert dat de onderwereld zich diep heeft ingevreten in de Brabantse samenleving. De typische cultuur van Brabant ‘ons kent ons en we regelen het wel onder elkaar’, de historische factoren en de infrastructuur maken dat de Brabantse misdaad al jaren een hoofdpijndossier is voor de overheid. Het boek geeft op deze manier een opmerkelijk beeld van de wanpraktijken in het zuiden van het land.


EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 11.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Zin en onzin van hersentraining
Ilka De Bisschop

Vette vis eten is goed voor je geheugen. Wie kruiswoordraadsels oplost, blijft langer van fit van geest. Het internet zorgt ervoor dat we ons niet meer kunnen concentreren. Het zijn het soort adviezen en berichten die we bijna dagelijks te horen of te zien krijgen. Maar wat is er nu eigenlijk allemaal van aan? Kun je jezelf echt ‘slimmer eten’? Heeft het zin om je hersenen te trainen of haalt dat niets uit? En word je dommer door de hele dag Facebook te checken? Journaliste en schrijfster Ilka De Bisschop zoekt het uit, door zelf voor proefpersoon te spelen. Maandenlang probeerde ze onder wetenschappelijke begeleiding alle tips en tricks uit, om na te gaan wat het effect was op haar hersenen. Meer vette vis of minder suiker? Meer sporten of meer lezen? Een digitale detox of net vaker de computer gebruiken? De resultaten zijn verrassend. Ilka De Bisschop werkt als freelancejournaliste. Ze bracht al eerder twee romans uit bij Houtekiet, Er is tenminste koffie en Ik weet waar je woont. Zin en onzin van hersentraining is haar eerste non-fictieboek. http://www.houtekiet.be/boeken/p/detail/zin-en-onzin-van-hersentraining-e-book

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 13.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal