Verwachte titels

 | 

Mens en maatschappij

 | 

Mens en maatschappij algemeenDe Duitse strop

De Duitse strop
Lukas De Vos

3 oktober 1990. Een jaar na de val van de Berlijnse Muur komt er een einde aan de tweedeling van Duitsland in de DDR en de Bondsrepubliek West-Duitsland. Een kwarteeuw na die hereniging is Duitsland op een point of no return gekomen. Ook al vinden veel Duitsers zelf dat ze internationaal bescheiden moeten blijven, het land kan zich niet langer onzichtbaar maken en moet de eerste viool spelen in het eengemaakte Europa. Dat was nergens beter zichtbaar dan tijdens de financiële en economische crisis die Europa en de rest van de wereld sinds 2008 in zijn greep houdt. In de maatregelen die de Europese Unie oplegde aan de lidstaten, in het beleid van de centrale bank, in de strengheid waarmee de landen uit het zuiden werden aangepakt, telkens weer namen Duitsland en ‘das Mädchen’ Angela Merkel het voortouw. Maar welke rol heeft Duitsland precies gespeeld? En in hoeverre was die een zegen of een vloek? Lukas De Vos (1949) is academicus, schrijver en ex-journalist bij de VRT, gespecialiseerd in Europa en Azië. Hij werkt voor Knack en andere magazines, en publiceerde ondertussen al meer dan vijftig boeken over uiteenlopende onderwerpen. http://www.houtekiet.be/boeken/p/detail/de-duitse-strop-e-book

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 12.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
De moeder aller vragen
Rebecca SolnitEPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 9.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
De waarde van weerstand
Eva Wolf

De waarde van weerstand gaat over de besluitvorming rondom de Oosterweelverbinding. Ondanks talloze studies, meerdere verkiezingen en ontzettend veel creativiteit en burgerenergie, werd de Oosterweelknoop pas ontward na een beleidsproces van 20 jaar en meer dan een decennium aan conflict. Waarom escaleerde het conflict van een onenigheid in 2005 tot een schijnbaar eindeloze beleidsimpasse en hoe kunnen we begrijpen dat er nu een oplossing in zicht lijkt? Tegelijk overstijgt dit boek Antwerpen. Want wat leert deze slepende impasse ons over de totstandkoming van beleid? In plaats van beleidsconflict te beslechten in achterkamers, weg van het publieke forum, stelt dit boek dat in de beleidsvorming de ruimte aan conflict moet worden gegeven. Oosterweel leert ons immers dat het wegdrukken van conflict niet werkt. Wanneer er daarentegen echte keuzes te maken zijn tussen verschillende beleidsvisies, nemen burgers een engagement op. En met dit engagement kan een overheid veel bereiken.

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 19.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Dit vuur dooft nooit
Fréderike Geerdink

Een jaar onder de Koerdische strijders

De succesvolste strijders tegen IS zijn de Koerden. Tijdens haar werk als correspondent in Zuidoost-Turkije, waar overwegend Koerden wonen, leerde Fréderike Geerdink de Koerden en de PKK kennen. Nadat ze in 2015 vanwege haar werk Turkije werd uitgezet, trok ze naar Irak en Syrië om zich onder de PKK en de daaraan gelieerde groepen te begeven. Een jaar lang bevond Geerdink zich als eerste journalist in deze unieke positie.
Wat drijft deze Koerdische strijders en strijdsters? Waarom nemen zij het als geen ander op tegen IS? Wat heeft die oorlog te maken met de Koerdische strijd in Turkije?
Dit boek, een mix van journalistiek, reisverhaal en oorlogsverslaggeving, beantwoordt al deze vragen. Een bijzonder insidersverhaal over de PKK.


EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 11.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Donkere spiegel
Barton Gellman

Het definitieve en schokkende verhaal over de afluisterstaat

Edward Snowden koos drie journalisten uit om zijn onthullingen aan te vertellen. Barton Gellman van The Washington Post, Glenn Greenwald van de Guardian, en filmmaker Laura Poitras, die alle drie de Pulitzer Prize for Public Service kregen. Poitras regisseerde het Oscar-winnende Citizen Four. Greenwald schreef het verhaal direct op en wierp zichzelf op als voorvechter van Snowdens zaak.
Barton Gellman koos zijn eigen pad. Snowden en zijn onthullingen waren het begin, niet het einde, van een verhaal waarvoor Gellman voorbestemd was het te vertellen. Meer dan 20 jaar werken als onderzoeksjournalist heeft hem voorzien van uitstekende bronnen in de nationale veiligheid- en technologiekringen. Nieuwe bronnen vanuit de regering en de zakenwereld namen contact met hem op, sprekend over gelijksoortige geheime, anonieme kanalen die Snowden gebruikte. Eerdere onderzoeknotities van Gellman ontsloten nieuwe mysteries in het archief van de NSA. En lange gesprekken met Snowden in Moskou toonden een complexe persoonlijkheid die niet overeenkomt met het beeld dat de buitenwereld zo makkelijk op hem plakte.
Gellman verenigt zijn unieke bronnen en zijn schrijftalenten nu samen in een waargebeurd spionnenverhaal dat ons allemaal aangaat. Snowden sprak tot de algemene verbeelding, maar liet miljoenen mensen ook in vertwijfeling achter. Wie is deze man echt? Hoe heeft hij het meest geavanceerde geheime dienst ter wereld op haar eigen terrein verslagen? Is spionage, van de overheid of privaat, inderdaad zo slecht als hij zegt?
Donkere spiegel is het meesterlijke verhaal over deze uitzonderlijke gebeurtenissen waar we allemaal op hebben gewacht, verteld met autoriteit en met de kennis van binnenuit. Geschreven met de levendige scenes en kennis van zaken waar de eerdere boeken van Gellman om werden geroemd, is dit boek een 'insider story' van de afluisterstaat en haar tegenstanders die terugvechten tegen de grove schending van onze privacy door overheid en grote bedrijven. Donkere spiegel vertelt het verhaal van een overheidslek dat zijn gelijke niet kent sinds Watergate.
Barton Gellman is editor at large voor Time, author in residence bij Princeton en senior fellow van de Century Foundation in New York. Hij heeft 21 jaar bij The Washington Post gewerkt en hij ontving onder andere twee Pulitzer Prizes, de George Polk Award en zijn boek Angler werd door The New York Times uitgeroepen tot beste boek van 2008.


EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 14.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Een kwestie van vertrouwen (e-boek - ePub-formaat)
Etienne de Callataÿ

De cruciale rol van vertrouwen door de bril van een topeconoom Vertrouwen hebben is niet enkel een morele verplichting, het dient ook ons eigenbelang en dat van de maatschappij. Helaas zijn we als mensen erg vatbaar voor gevoelens van wantrouwen: tegenover anderen, de politiek, de onzekere toekomst. Werkgevers hebben onvoldoende vertrouwen in hun personeel, Europese lidstaten onvoldoende in andere EU-landen. Topeconoom Etienne de Callataÿ kijkt met zijn typisch scherpe blik naar de kostprijs van wantrouwen voor onze maatschappij. Past vertrouwen nog wel in ons informatie- en controletijdperk? En hoe kunnen we, voorbij elke irrationaliteit, het vertrouwen opkrikken?

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 15.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Focus op eer
Janine Janssen

Helaas komt geweld uit naam van eer regelmatig voor in onze samenleving. Jaarlijks houdt de nationale politie in circa drieduizend zaken rekening met een geschonden eergevoel als motief voor (dreigend) geweld. Het is niet altijd eenvoudig om een eerzaak te herkennen, aangezien het schenden en herstellen van eergevoel op verschillende wijzen gestalte kan krijgen, uiteenlopend van dreigende woorden tot en met een moord. Bovendien kan het mensen in verschillende fasen van de levensloop raken. Daarnaast komen mannen en vrouwen niet alleen als slachtoffer, maar ook als verdachte in beeld. Dit boek is bedoeld als inleiding in de complexe wereld van eer en geweld voor politieambtenaren en andere professionals die in hun werk met deze zaken te maken krijgen. Het geeft professionals inzicht in de volgende vragen: Waarom is eergevoel zo belangrijk? Hoe kan herkend worden dat een conflict gewelddadig dreigt te escaleren? Wat kan een professional doen? Janine Janssen is als hoofd onderzoek verbonden aan het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld (LEC EGG) van de nationale politie. Tevens is zij lector Veiligheid in afhankelijkheidsrelaties bij het Expertisecentrum Veiligheid (EV) aan Avans Hogeschool. 'Er zijn weinig zaken waarbij zo veel complexe emoties komen kijken als bij eergerelateerd geweld. Emoties die cultureel bepaald zijn en tegelijkertijd diep ingrijpen in persoonlijke levens. Een vorm van geweld die ook in de samenleving heftige emoties oproept. Dit boek geeft politiemensen en andere professionals een leidraad om dit soort zaken effectief en rechtvaardig op te pakken'. Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam


geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 17.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Framily (e-boek - ePub-formaat)
Filip Lemaitre

Maak kennis met de 'framily' van een nieuwe generatie ouders De millennials komen in de media vaak aan bod. Meestal zijn ze echter kinderloos, alsof je niet langer jong bent zodra je een kind op de wereld zet. En laat het nu net de millennialouders zijn die onze maatschappij in alle stilte drastisch aan het hertekenen zijn. Dit boek brengt voor het eerst een genuanceerd portret van deze generatie, die eigenzinnige en positieve oplossingen zoekt voor een betere work-life balance. Ze zijn zo de stille drijvende kracht achter noodzakelijke veranderingen in onze maatschappij. Hun 'framily' - een combinatie van friends en family - speelt hierin een cruciale rol.

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 19.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Fröbelfascisten
Anne Fleur Dekker

Nederland polariseert als nooit tevoren. Enerzijds laait het debat rond seksisme en racisme op, anderzijds komt er een groeiende groep mannen op voor hun eigen masculiene en nationalistische overtuigingen. Deze Nederlandse variant van de Amerikaanse Alt-Right beweging houdt zich voornamelijk op internet en sociale media schuil en werd en wordt daarom in de echte wereld schromelijk onderschat. Toch is het ze gelukt om met ‘hun partij’, Forum voor Democratie, twee zetels in de Tweede Kamer te bemachtigen. En daarmee is het gevaar niet geweken.

Anne Fleur Dekker analyseert hoe deze sterk groeiende beweging in elkaar zit en te werk gaat, maar schrijft ook over haar eigen ervaringen: ze heeft de agressie van deze ‘fröbelfascisten’ jegens hun critici zelf ondervonden, waardoor ze uiteindelijk zelfs moest onderduiken.

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 7.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
FutureFuel
Anne Walraven

FutureFuel

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 9.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Geluk hebben is een life style

Geluk hebben is een life style
Gert Evers

“Ik heb geluk gehad”, is een zin die we al te vaak gebruiken wanneer we niet goed weten waarom het lot ons gunstig gezind is geweest. Alsof geluk hebben slechts een kwestie van puur toeval zou zijn. Volgens de schrijver van dit boek is geluk hebben niet zozeer een kwestie van toeval, maar is geluk hebben vooral het resultaat van een attitude – van een lifestyle. Met andere woorden, het aantrekken van geluk kan je bevorderen door een bepaalde lifestyle te hanteren in je dagelijks leven. Geluk kan je aantrekken - als het ware veroveren - mits het hanteren van de juiste lifestyle. In dit boek worden 30 lifestyle adviezen beschreven. Het aantrekken van geluk kan worden gezien als een functie van deze 30 lifestyle adviezen. Hoe meer je deze 30 adviezen toepast in je dagelijks leven, hoe meer geluk je te beurt zal vallen.

EPUB versie: ePub 3

Let op dit is een ePub3 e-book:
Dit e-book is alleen geschikt voor e-readers met geschikte software of Browser.
Uw e-reader of ander leesapparaat dient om te kunnen gaan met HTML5.

Lees hier meer over ePub3.
Indien u twijfelt of uw e-reader geschikt is voor ePub3 dan adviseren we om eerst een gratis ePub3 e-book te downloaden.
Een overzicht van enkele gratis ePub3 voorbeelden treft u hier aan.


geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 9.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Hallo robot
Bennie Mols

Robots zuigen het stof van onze vloeren, opereren patiënten, inspecteren rampplekken, rijden ons rond en houden ons gezelschap. Het aantal robots neemt snel toe en hun mogelijkheden ook. Hoog tijd dus om robots beter te leren kennen.
Hallo robot vertelt verhalen over de wetenschap en techniek achter de robots. Hoe werken ze? Wat kunnen ze? Wat kunnen ze niet? Wat willen we van ze? Hoe ver zijn ze al gekomen en wat belooft dat voor de toekomst?
In Hallo robot ontmoet de lezer zowel echte robots als sciencefiction-robots, maar ook de mensen achter de robots: de robotmakers en -ontwerpers, hobbyisten en professionals.


EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 11.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Hierzijn geen woorden voor
Emily McDowell

Iedereen heeft wel eens te maken met verdriet of ziekte, maar hoe reageer je wanneer mensen in je naaste omgeving met moeilijke situaties geconfronteerd worden? Deze vertaalde uitgave van There is no good card for this (Hier zijn geen woorden voor) helpt je het juiste te zeggen en doen op momenten dat anderen je het meest nodig hebben. Empathiedeskundige Dr. Kelsey Crowe en illustratrice Emily McDowell schreven en illustreerden deze nuchtere handleiding met waargebeurde verhalen en luchtige illustraties. Met dit boek sta je nooit meer met je mond vol tanden en leer je de beste versie van jezelf te zijn op belangrijke en vaak moeilijke momenten.

EPUB versie: ePub 3

Let op dit is een ePub3 e-book:
Dit e-book is alleen geschikt voor e-readers met geschikte software of Browser.
Uw e-reader of ander leesapparaat dient om te kunnen gaan met HTML5.

Lees hier meer over ePub3.
Indien u twijfelt of uw e-reader geschikt is voor ePub3 dan adviseren we om eerst een gratis ePub3 e-book te downloaden.
Een overzicht van enkele gratis ePub3 voorbeelden treft u hier aan.


geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 14.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Hoezo 5 voor 12?
Marcel Crok

Pleidooi voor een fundamenteel ander klimaatbeleid Wat in 2009 in Kopenhagen mislukte, het sluiten van een wereldwijd klimaatverdrag, moet eind dit jaar in Parijs wel gaan lukken. Om het klimaat te ‘redden’ vinden wereldleiders als Obama en Merkel dat we de uitstoot van CO2 zo snel mogelijk moeten reduceren. Marcel Crok laat zien dat het ‘klimaatprobleem’ zwaar wordt overschat en dat we geen paniekvoetbal moeten spelen bij de aanpak ervan. Het is dus geen 5 voor 12. Tevens legt hij uit dat de internationaal gekozen aanpak van het klimaatprobleem al twintig jaar op een verkeerd spoor zit. In Hoezo 5 voor 12? beschrijft Marcel Crok hoe ons klimaat er nu voor staat, wat er fout is aan het huidige klimaatbeleid en wat een betere aanpak zou zijn.

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 13.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Levens redden
Stephen Westaby

In de operatiekamer is geen ruimte voor twijfel. Een mindere dag kan grote gevolgen hebben. Het leven van een patiënt ligt in handen van de chirurg. Stephen Westaby is een van de meest vooraanstaande hartspecialisten en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de moderne hartchirurgie. Honderden levens heeft hij gered gedurende zijn 35-jarige carrière. In zijn indrukwekkende verhalen laat hij de lezer getuige zijn van een reeks opmerkelijke gevallen, zoals een baby van zes maanden met een aantal hartaanvallen en een vrouw met het locked-in-syndroom. Dit indringende boek geeft een unieke inkijk in de vaak hoopgevende, soms tragische wereld van de hartchirurgie.

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 13.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Mijn kleine jihad
Karin Heremans

‘Wat wil je dan later doen in je leven?’ ‘Ik wil mijn leven geven voor Allah.’ 'Nog geen veertien dagen later kreeg ik een telefoontje. Een van de jongens uit dat groepje op school was vertrokken naar Syrië. Hij werd onze eerste Syriëstrijder.' Karin Heremans is al jarenlang begaan met het lot van jonge tieners die aan de schoolpoorten of op straat belaagd worden door ronselaars die hen willen isoleren van hun familie, hun vrienden en van onze samenleving. Een kleine vijfhonderd jonge mensen zijn inmiddels uit ons land vertrokken naar Syrië of Irak. De eerste tekenen van radicalisering worden vaak op school opgemerkt. Geëngageerde leerkrachten en scholen bevinden zich in de frontlinie van de strijd tegen radicalisering. Ze ontwikkelen daarom preventie- en deradicaliseringsprojecten om jongeren uit de klauwen van de ronselaars te houden. De snelheid waarmee jongeren kunnen radicaliseren is helaas omgekeerd evenredig aan het langzame en moeilijke proces van deradicalisering.

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 14.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Obamaland
Guus Valk

Obamaland. Amerika tussen hoop en desillusie

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 9.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Ontzielde wereld
Franklin Foer

Zonder stil te staan bij de gevolgen heeft de wereld de producten en services van vier reusachtige bedrijven omarmd. Google, Facebook, Apple en Amazon presenteren zich als voorvechters van individualisme, efficiëntie en diversiteit, maar ondertussen leiden hun algoritmes tot eenheidsworst, privacyschending en een overdosis comfort. Het resultaat is een onstabiele, bekrompen en slecht geïnformeerde wereld waarin geen ruimte is voor introspectie. Een wereld die niet zelf nadenkt.
Ontzielde wereld legt dit mechanisme van automatisering en homogenisering onder het vergrootglas. Elegant brengt Franklin Foer de geschiedenis van computertechnologie in kaart - van de Verlichting via Alan Turing en Stewart Brand naar het hedendaagse Silicon Valley - en toont daarmee niet alleen de dreigende crisis, maar ook de noodzaak van verzet. Hij laat feilloos zien wat er op het spel staat - en hoe we het tij kunnen keren.

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 12.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Orgelcultuur in de Biblebelt
Fred van Lieburg

Veel orgels uit de hoogtijdagen van rooms-katholieke, hervormde en gereformeerde kerkbouw worden bedreigd en voor velen valt het orgel als muziekinstrument te zeer in een religieuze sfeer om er actief mee aan de slag te gaan. Alleen in reformatorische kringen worden nog nieuwe orgels gebouwd, nemen jongeren orgelles en trekken orgelconcerten volle kerken. Of dit allemaal precies klopt of niet, de orgelcultuur in de Biblebelt is een fenomeen dat nadere bestudering verdient. In deze bundel werpen deskundigen uit verschillende disciplines - geschiedenis, sociologie, musicologie, filosofie en theologie - licht op aspecten van de orthodox-protestantse muziekbeoefening in Nederland.

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 11.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Palliatieve sedatie
Wim Distelmans

Palliatieve sedatie wordt in de volksmond omschreven als ‘iemand kunstmatig in slaap doen’, ‘iemand in coma brengen’ of ook nog ‘iemand platspuiten’. De laatste tijd wordt deze techniek meer en meer gebruikt om onbehandelbaar en ondraaglijk lijden tijdens de laatste levensfase te vermijden. In veel zorginstellingen wordt palliatieve sedatie echter ook als alternatief voor euthanasie opgedrongen. Bovendien verkiezen sommige artsen palliatieve sedatie boven euthanasie omdat zij hierdoor opnieuw aan zet zijn. Het merendeel van de sedaties gebeurt zonder medeweten van de patiënt, terwijl euthanasie enkel kan op uitdrukkelijk verzoek van de betrokkene. Dit boek wikt de voor- en nadelen van palliatieve sedatie. Hoewel de patiënt door palliatieve sedatie ‘sociaal’ overlijdt, zijn er argumenten waarom palliatieve sedatie – net zoals euthanasie – ook levensverkortend is. Ten slotte wil het boek noodzakelijke informatie geven die nodig is bij het streven naar een waardig levenseinde.

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 14.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Plato's oplossing voor de planeet
Gerard Koolschijn

Sinds een botte zakenman is verkozen om het machtigste land op de aardbol te leiden, dreigen kortzichtigheid en onwetendheid, brutaliteit en bluf opnieuw het lot van de op hol geslagen mensheid te bepalen. Atoomwetenschappers hebben hun Doomsday Clock vooruitgezet tot 2½ voor 12. Vernietiging van de planeet lijkt dichterbij dan ooit. Hoog tijd nog eens een blik te werpen op de oudste utopie door een mens in wanhoop geschreven. Plato zag het gevaar van ongeremde menselijke begeerte. Democratie kon die niet beteugelen, dacht hij. Weigerend tot cynisme te vervallen zocht hij een verklaring en een oplossing in een met vuur verkondigde psychologische en politieke theorie, waarin afkeer van de consumptiemaatschappij en het verschil tussen welvaart en welzijn centraal stonden. Omdat vertwijfeling zijn politieke voorstellen uiterst radicaal maakte begreep hij dat de verwezenlijking ervan even onwaarschijnlijk was als de kans dat de mensheid zou aanvaarden dat genetische manipulatie van de eigen soort de enige uitweg bood. Dit kleine boek biedt een korte en krachtige selectie uit Plato's psychologische en politieke werk.

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 6.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Pleidooi voor individualisme
Dirk Verhofstadt

Heel wat hedendaagse filosofen, sociologen en politici wijzen met een beschuldigende vinger naar het individualisme. Nochtans is het individualisme noodzakelijk tegen de tendens naar een steeds grotere anonimiteit, bureaucratisering en uniformisering in onze samenleving. Het verheft de mens uit de massa en geeft hem de kans zijn eigen weg te gaan. Het is geen belemmering voor medeleven met anderen maar juist een noodzakelijke voorwaarde voor ware solidariteit met de medemens. Vooral in die landen en gemeenschappen waar mensen omwille van religieuze, sociale en culturele tradities onderdrukt worden, moet het individualisme worden aangemoedigd. In het boek gaat de auteur dieper in op de relatie tussen het individualisme en het egoïsme aan de ene kant, het consumentisme, de islam, het christendom, de vrijheid en de universaliteit aan de andere kant. Dirk Verhofstadt (1955) is doctor in de moraalwetenschap en professor Media en Ethiek aan de Universiteit van Gent. Hij schreef politiek filosofische boeken zoals John Stuart Mill – 150 jaar Over Vrijheid (2009), Atheïsme als basis voor de moraal (2013) en Salafisme versus democratie (2016).

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 9.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Reradicaliseren
Stijn Sieckelinck

Een opeenvolging van extremistische aanslagen dreigt onze samenleving in het defensief te dringen. We willen harde maatregelen om weerloze burgers te beschermen en radicalisering tegen te gaan. Koortsig zijn we op zoek naar snelle antwoorden. Maar stellen we wel de juiste vragen?Reradicaliseren breekt onze kijk op radicalisering open. Zijn we ook bereid te leren van de extremisten zelf? Hoe komt het toch dat ze zo succesvol zijn in het winnen van de harten en hoofden van onze jeugd? Is het hun verderfelijke programma? Zijn het hun gewiekste technieken? Of hebben wij als samenleving de jeugdige vechtlust onderschat?Een politiek van deradicalisering gaat aan deze vragen voorbij. De aantrekkingskracht van een radicaal andere wereld blijft voor heel wat jongeren te groot. Reradicaliseren biedt een alternatief: een manier om verder te durven kijken, en in te zien dat we de kennis over extremisten beter nu kunnen benutten.

EPUB versie: ePub 2


Euro 15.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Snap What Minister?
Sven Gatz

Minister van Jeugd Sven Gatz trok met zes jongeren door de bergen van Corsica. Overdag zwierven ze met de rugzak langs het legendarische Grote Routepad GR20. 's Avonds hielden ze geanimeerde gesprekken over jong zijn en de toekomst van de samenleving.De zes verschillen in zowat alles, maar allemaal zetten ze zich in voor anderen. Amir is een Iraans-Afghaanse ex-vluchteling uit Oudenaarde die vrijwilliger is bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Benjamin wou graag acteur worden en blijft gepassioneerd door het jeugdtoneel. Hassan, de jongste ondernemer van het land met Irakese roots, adviseert de bedrijfswereld over diversiteit. Jasmien voelt zich in vele kunsten thuis en begeleidt jeugdhuizen in Brussel. Leiea zet zich na haar werk in voor kwetsbare jongeren in Antwerpen. En Simon ademt van 's morgens tot 's avonds Chiro en studeert voor leraar.

EPUB versie: ePub 2


Euro 15.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Vogelvrij
Alice Goffman

Veertig jaar oorlog tegen de drugs hebben weinig uitgehaald, maar er is ondertussen in de meest achtergestelde buurten van Amerika een politiestaat ontstaan. Hele wijken worden gecriminaliseerd en lamgelegd door arrestatiequota en elektronisch toezicht. Stabiliserende factoren in het leven van jongeren als familie, liefdesrelaties en banen zijn risicofactoren geworden, omdat de politie er gebruik van maakt om verdachten op te sporen, informatie los te krijgen en met consequenties te dreigen. Alice Goffman heeft zes jaar in zon buurt in Philadelphia gewoond en haar waarnemingen en vaak gruwelijke verhalen maken duidelijk hoe schadelijk en discriminerend dit nietsontziende politietoezicht is. Goffman stelt ons voor aan een onvergetelijke cast van jonge Afrikaans- Amerikaanse mannen die gevangen zitten in dit web van arrestatiebevelen en politietoezicht.

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 14.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Waarschuwing: de schrijver van dit boek is kunstenaar
Tinkebell

Ik voelde me door de grond zakken van schaamte. Nog voor ik antwoord kon geven op zijn vraag of hij de achterkant even mocht bekijken, haalde hij het werk al van de muur om het om te draaien. Zijn blik op het over een paar bij elkaar geraapte planken gespannen doek sprak boekdelen. Toen hij mij vervolgens streng aankeek voelde ik dat niet alleen mijn wangen, maar ook mijn nek rood begonnen te gloeien. ‘Je kunt de professionaliteit van een kunstenaar aflezen aan de achterkant van het werk,’ zei hij. WAARSCHUWING de schrijver van dit boek is een kunstenaar gaat over de achterkant van de geschreven teksten van TINKEBELL. Deze verschenen eerder in OneWorld, Trouw, Kunstbeeld en op Joop.nl.

EPUB versie: ePub 2


Euro 14.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Wonderjaren
Pam van der Veen

Met ‘Wonderjaren’ ga je back to the future. Vanaf de jaren tachtig vulden we ons huis met spullen die nu allemaal in één smartphone passen. De walkman was supercool, de eerste computers werden het huis in gedragen. Met je cassetterecorder nam je Top 40-nummers op. We hadden de walkman in plaats van mp3 of Spotify; een telefoon met draaischijf; de girobetaalkaart in plaats van de bankapp. Het waren prachtige, veelbelovende jaren waar je met enige nostalgie op terugkijkt. ‘Wonderjaren’ is de opvolger van de bestseller ‘Gouden jaren’.

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 12.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal  
Zin en onzin van hersentraining
Ilka De Bisschop

Vette vis eten is goed voor je geheugen. Wie kruiswoordraadsels oplost, blijft langer van fit van geest. Het internet zorgt ervoor dat we ons niet meer kunnen concentreren. Het zijn het soort adviezen en berichten die we bijna dagelijks te horen of te zien krijgen. Maar wat is er nu eigenlijk allemaal van aan? Kun je jezelf echt ‘slimmer eten’? Heeft het zin om je hersenen te trainen of haalt dat niets uit? En word je dommer door de hele dag Facebook te checken? Journaliste en schrijfster Ilka De Bisschop zoekt het uit, door zelf voor proefpersoon te spelen. Maandenlang probeerde ze onder wetenschappelijke begeleiding alle tips en tricks uit, om na te gaan wat het effect was op haar hersenen. Meer vette vis of minder suiker? Meer sporten of meer lezen? Een digitale detox of net vaker de computer gebruiken? De resultaten zijn verrassend. Ilka De Bisschop werkt als freelancejournaliste. Ze bracht al eerder twee romans uit bij Houtekiet, Er is tenminste koffie en Ik weet waar je woont. Zin en onzin van hersentraining is haar eerste non-fictieboek. http://www.houtekiet.be/boeken/p/detail/zin-en-onzin-van-hersentraining-e-book

EPUB versie: ePub 2
geen inkijk exemplaar beschikbaarEuro 13.99


Voorraad: Binnenkort beschikbaar


Aantal